Thema RSW 2023

Naaldenveld - 93ste editie

Verhaal

Er was eens een sprookjesbos waar allemaal sprookjesfiguren al sinds de eeuwigheid rustig en vredig samenleefden. Alle sprookjesfiguren die je kon bedenken leefde samen in het grote sprookjesbos ergens hier ver vandaan. Op een zonnige zomeravond zitten een aantal sprookjesfiguren waaronder, Repelsteeltje, lekker in het gras te genieten bij het kampvuur. Dit is een goed moment voor een leuk verhaal vond Repelsteeltje. Zoals hij wel vaker doet, vertelde hij een verhaal over vroeger. Hij vertelde nu een verhaal over zijn oma die vroeger lid was van de Scouting en dat ze daar wilde avonturen had beleefd. De andere sprookjesfiguren waren onder de indruk van zijn verhaal en werden wel nieuwsgierig naar Scouting. Ze hadden namelijk nog nooit van Scouting gehoord, maar vonden het wel leuk om er meer over te weten te komen. 

Repelsteeltje had in zijn verhaal natuurlijk niet weggelaten dat scouts ook regelmatig erop uitgaan om te gaan kamperen in de bossen met tenten. Dit bracht de inwoners van het sprookjesbos op een idee. “Waarom nodigen we ze niet een keer uit om te komen kamperen in ons sprookjesbos?” riep er een. “Jaa wat een goed idee! Dat is misschien wel heel anders kamperen dan in een normaal bos!” riepen de anderen. Iedereen was enorm enthousiast en er werden meteen taken verdeeld. Zo gingen Sneeuwwitje en Doornroosje alle scouts een uitnodiging sturen voor een weekendje kamperen in het sprookjesbos en zo gingen een aantal dwergen alvast alle inkopen doen. 

Er worden alvast een hoop voorbereidingen getroffen voor de komst van de scouts. Alle sprookjesfiguren hebben er nu al enorm veel zin in. Om alvast in een vrolijke stemming te komen, hebben Koning Fergus en Koningin Elinor, de ouders van Merida (Brave), alle sprookjesfiguren uitgenodigd in hun kasteel, de dag voor de komst van de scouts. Het belooft een gezellig feest te worden dat tot diep in de nacht zal duren. Hopelijk is gaat alles goed en kan het sprookjesbos de scouts een warm welkom geven de volgende morgen. 


Voorbereiding

Let op, voor de onderstaande zaken kun je dus punten verdienen.

Openingsvlaggen

Koning Fergus en Koningin Elinor zijn vereerd dat de opening van de RSW pal voor hun kasteel zal plaatsvinden. Om het kasteel nog extra feestelijk aan te kleden vragen Koning Fergus en Koningin Elinor aan alle patrouilles om een vlag te maken die aan een van de vele vlaggenmasten van het kasteel gehesen kan worden. De Koning en Koningin zijn enorm nieuwsgierig naar de gebruiken van scouting en zien dit dan ook graag terug in de vlaggen. Zoals dat gaat binnen scouting, hebben wij de Koning en Koningin om een duidelijke en specifieke beschrijving gevraagd:

  • Elke patrouille maakt voorafgaand aan de RSW een vlag en brengt deze mee tijdens de opening.
  • Het formaat van de vlag is A3. Oftewel 29,7 bij 42 cm.
  • Het materiaal van de vlag mag je zelf bepalen, maar moet wel tegen een beetje regen kunnen.
  • De vlag moet kunnen worden opgehangen aan de vlaggenmast (piopaal) met spijkers/punaises (deze hoef je niet zelf mee te nemen).
  • Op de vlag moet te zien zijn van welke scoutinggroep de patrouille afkomstig is.
  • Op de vlag moet te zien zijn wat de naam van de patrouille is.
  • Op de vlag moet iets staan dat bijzonder is aan de patrouille.

Tips van de Koning en Koningin: wees creatief en probeer de vlag zo duidelijk mogelijk te maken. Het is natuurlijk het mooist als de vlag ook van een afstandje duidelijk zichtbaar is.

Eigen terreintje

Tijdens de RSW zijn alle scouts op bezoek in het sprookjesbos. De bewoners van het sprookjesbos zijn erg benieuwd naar jullie creativiteit en dus is het aan te raden om je terreintje zo veel mogelijk in thema aan te kleden.

Logboek

De sprookjesfiguren zijn tot nu toe alleen nog maar bekend met hele oude sprookjesboeken met verhalen erin. Het idee van een logboek kennen zij nog niet. Zorg ervoor dat de sprookjesfiguren een goede indruk krijgen van hoe een goed en creatief logboek eruitziet. Het logboek is namelijk een belangrijk onderdeel waar aardig wat punten mee te scoren zijn. Schrijf je verhaal op in een logboek wat jij en je patrouille hebben meegemaakt. Probeer het zo goed mogelijk in thema te brengen. Gebruik tekeningen en eventueel kaarten die zijn gemaakt tijdens de tocht. Het logboek wordt op een aantal verschillende onderdelen beoordeelt; denk aan constructie, thema en het logboek zelf natuurlijk. Dit jaar zijn er geen maximale afmetingen verbonden aan het logboek.

Thema presentatie

Toen de feeënmoeder van Assepoester hoorde dat er een hele hoop scouts zouden komen kamperen in April, schrok ze een beetje. De feeënmoeder zit op dit moment namelijk een in een dipje. Haar inspiratie en creativiteit voor het toveren van mooie magische koetsen is een beetje op, maar daar wist Assepoester wel raad mee. Van Repelsteeltje had ze namelijk gehoord dat scouts behoorlijk creatief maar ook handig kunnen zijn. “Waarom laat je de scouts niet een boel koetsen bouwen en versieren?”, vroeg Assepoester. “Pff, naja, waarom ook niet.”, antwoordde de feeënmoeder.

Dit jaar zal de themapresentatie, op zondag ochtend, er dus iets anders uit zien dan normaal. Naast een mooie koets versieren, moet er ook voor gezorgd worden dat de koets minimaal 1 patrouille lid kan dragen en verplaatsen, over een bepaalde afstand. Het is toegestaan om van te voren na te denken over hoe de koets eruit gaat zien en hoe je hem, tijdens het daarvoor bestemde uur, gaat bouwen. Er hangen nog een paar eisen aan de themapresentatie:

  • Jullie krijgen 1 uur de tijd om aan de koets te werken en deze af te maken.
  • De koets moet minimaal 1 patrouille lid van de grond kunnen houden tijdens het verplaatsen.
  • De koets verplaatst zelf ook mee. Het mag dus geen brug worden.
  • De afstand die de koets met passagier moet kunnen afleggen, zal rond de 10 meter zijn.
  • Jullie zullen zelf materialen mee moeten nemen voor de koets. De materialen mogen echter niet van te voren bewerkt of in elkaar gezet zijn. Er mag dus nog niks mee gedaan zijn voordat de themapresentatie begint.
  • Er mag geen gebruik gemaakt worden van elektrisch gereedschap of apparatuur.
  • Het gaat bij de themapresentatie niet om tijd, maar om hoe creatief de koets er uit zien en gebouwd is.